właściwości imbiru

Poznaj cudowne właściwości imbiru

Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie. Jego właściwości odkryto wieki temu i początkowo wykorzystywany był w kuchni azjatyckiej; do Europy dotarł w średniowieczu. Dzisiaj docenia się nie tylko jego walory smakowe, ale również dobroczynne działanie, które korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Po imbir często sięgamy, kiedy dopada nas jesienne przeziębienie. Ta aromatyczna przyprawa wykazuje wiele właściwości, które mają prozdrowotne znaczenie dla ludzkiego organizmu. Poznaj je i wykorzystuj naturalne sposoby na walkę z różnego rodzaju infekcjami.

Imbir na przeziębienie

Imbir działa rozgrzewająco i napotnie, wzmacnia też cały system odpornościowy. Do tego zwalcza stany zapalne, gorączkę, wykazuje też właściwości odkażające, dodaje energii. Jego intensywny zapach szybko zwalcza katar oraz udrażnia drogi oddechowe. Napar z imbiru zalecany jest do niwelowania kaszlu oraz duszności. Działa wykrztuśnie, łagodząco, zapobiega podrażnieniom gardła.

Imbir to naturalne panaceum na różne dolegliwości, dzięki zawartym bogactwie dobroczynnych składników. Korzeń imbiru jest źródłem witaminy C, B1, B2, fosforu, wapnia, żelaza oraz potasu.

Imbir w walce z bólem

Imbir na przeziębienie to niejedyne jego zastosowanie. Okazuje się, że ta przyprawa doskonale niweluje ból. Herbata z imbirem szybko zwalczy ostry ból głowy, migrenę, bóle brzucha oraz całego układu pokarmowego. Zaleca się również, by imbir dodawany był do codziennej diety kobiet, które cierpią z powodu bólu menstruacyjnego oraz osób, które borykają się z bólem i zwyrodnieniami stawów. Przeciwbólowo działa główny składnik imbiru, czyli gingerol.

Imbir dla kobiet w ciąży

Co ciekawe, właściwości imbiru są niezwykle korzystne dla kobiet ciężarnych. Przede wszystkim jest to przyprawa traktowana jako naturalny lek, więc panie w ciąży mogą stosować ją w walce z przeziębieniem czy bólem. Ważne jest jednak to, że imbir łagodzi także mdłości, które są charakterystyczne w I trymestrze ciąży. Wystarczy herbata z imbirem wypita jeszcze przed śniadaniem, by skutecznie nie dopuścić do pojawienia się tego rodzaju dolegliwości.

Imbir w kosmetyce

Starty lub sproszkowany imbir warto dodawać też do szamponów bądź odżywek do włosów. Właściwości imbiru pobudzają cebulki, dzięki czemu włosy rosną szybciej, są wzmocnione i bardziej gęste. W celu kuracji włosów do odżywki można dołączyć nie tylko imbir, ale też olej rycynowy. To doskonała kompozycja.

napar z imbiruJak stosować imbir?

W profilaktyce prozdrowotnej zaleca się, by sporządzać napar z imbiru. Jego korzeń wystarczy zalać gorącą wodą. Dla złagodzenia korzennego smaku można dodać sok z cytryny bądź miód albo miętę. Powszechnie stosuje się też imbir do herbaty, który sprawia, że jej smak staje się bardziej intensywny.

Chcąc walczyć z przewlekłym kaszlem, zaleca się sporządzenie syropu z imbiru. Mieszankę miodu, startego imbiru oraz cytryny należy zalać jedynie odrobiną wody. Taką miksturę warto spożywać jako samodzielny produkt albo dodawać go do gorącej herbaty.

Starty albo sproszkowany korzeń imbiru można dodawać również do dań obiadowych, deserów, alkoholowych nalewek czy środków kosmetycznych, dzięki czemu wzmacnia się ich odżywcze działanie.

Redakcja Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *