Chcesz schudnąć – jedz zupy

Trudno znaleźć na świecie kraj, w którego tradycyjnym menu nie znalazłaby się zupa. W Polsce kojarzona jest wciąż z zapowiadającą główny posiłek przekąską lub pierwszym, tym mniej treściwym, daniem obiadowym. Tymczasem dietetycy i promotorzy zdrowego trybu życia przekonują, że zupy mogą stanowić pełnowartościowy posiłek, a odpowiednio przyrządzone mają szansę stać się ważnym elementem diety odchudzającej.

Najlepszy czas na zupy jest właśnie teraz – jesienią, kiedy doceniamy je przede wszystkim za właściwości rozgrzewające. Tymczasem konsystencja i bogactwo zawartych w nich składników mogą być naszym sprzymierzeńcem w walce o piękną figurę.

Odchudzające właściwości

Jedzenie zup nie bez powodu polecane jest w diecie osób z nadwrażliwością jelit, chorobami gardła czy nerek. Zupy ze względu na swoją półpłynną lub płynną konsystencję nie obciążają układu pokarmowego, są lekkostrawne i nie zalegają w jelitach, co jest ważne także w procesie odchudzania. Zupy poprawiają też przemianę materii, nawadniają organizm i nie powodują pozornej utraty wagi związanej z odwodnieniem organizmu, co jest częstym problemem u osób zmagających się z nadwagą. Zupy działają też oczyszczająco, są odżywcze i łatwiej przy nich ustrzec się przed problemem monodiety niepolecanej przez dietetyków – bogactwo składników, których możemy użyć do przygotowania zup jest ogromne.

Diabeł tkwi w szczegółach i… dodatkach

Gęsta, tłusta i zabielona śmietaną – taką zupę kojarzymy z dzieciństwa. Trudno jest więc zupę posiadające te cechy uznać za element diety wspomagającej odchudzanie. Wystarczy jednak przestrzegać kilku zasad, by szybko i niedrogo uczynić ją dietetyczną. Najważniejsze są bowiem dodatki, które decydują o wartościach odżywczych każdego posiłku. Zup nie zagęszczajmy mąką czy zasmażkami. Możemy za to dodać porcję ciemnego ryżu lub kaszy wzbogacając je w ten sposób o węglowodany złożone. Rośliny strączkowe lub chude mięso w zupie to źródło cennego białka. Odchudzające właściwości zup wzmocnią też odpowiednie przyprawy – chili, pobudzające spalanie tłuszczów, cynamon regulujący poziom glukozy we krwi, czy posiadające właściwości antyoksydacyjne kurkuma i kardamon.

Dobra zupa z kuchennym asystentem

Przygotowanie zdrowej zupy zaczyna się już od wywaru, który nie może zawierać sztucznych barwników i glutaminianu sodu. Pewność, że żaden z tych składników nie znajdzie się w naszej zupie mamy, jeśli wywar przygotujemy sami. Domowy koncentrat bulionu mięsnego, warzywnego czy rybnego przygotujemy w niecałą godzinę w urządzeniu wielofunkcyjnym Thermomix®. Wszystkie potrzebne składniki do wybranego bulionu znajdziemy w przepisach dostępnych na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®. Przygotowany według przepisu koncentrat możemy przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy, a uzyskana porcja bulionu wystarczy na przygotowanie kilkunastu pożywnych zup. Nieoceniona okaże się też, dostępna w urządzeniu Therm0mix®, funkcja siekania, dzięki której w kilka sekund rozdrobnimy marchewkę, czy ziemniaki, których krojenie w tradycyjny sposób jest o wiele bardziej czasochłonne. Wykorzystując obroty wsteczne możemy przygotować tradycyjną zupę z kawałkami warzyw, możemy też skorzystać z  funkcji blendowania z 10-stopniowym zakresem obrotów i każdą zupę zamienić w kilkanaście sekund w jedwabiście gładki krem. Thermomix® i dedykowana mu platforma z przepisami to przede wszystkim prawdziwa skarbnica kulinarnych inspiracji na zupy w każdej postaci. Dzięki dodatkowi Cook-Key® ulubione przepisy będą mogły być za pomocą bezprzewodowego połączenia internetowego przeniesione do urządzenia i wyświetlone na ekranie dotykowym.

 

Z urządzeniem Thermomix® gotowanie zdrowych zup to prawdziwa przyjemność.

ZUPA KREM Z pieczonej PIETRUSZKI z migdałami

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
· 300 g korzenia pietruszki, pokrojonego na 2 cm kawałki

·10 ząbków czosnku

· 50 g cebuli, pokrojonej na 2 cm kawałki

· 2 łyżki oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do dekoracji

· 125 g migdałów, blanszowanych

· 900 g wody

· ½ – 1 łyżeczki soli

· 1 łyżka białego octu winnego

· 2 gałązki tymianku, świeżego, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji

· ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

· 20 sztuk czerwonych winogron, pokrojonych w ćwiartki, do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1   Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie pietruszkę, czosnek i cebulę ułożyć na blasze, skropić oliwą. Piec 25-35 min (200°C).

2   Do naczynia miksującego włożyć upieczone warzywa, dodać migdały, wodę, ocet winny, tymianek, pieprz i sól, gotować 20 min/100°C/obr. 1. Następnie zmiksować 1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.

3   Zupę przelać do talerzy, udekorować tymiankiem, winogronami i oliwą. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

 

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1   Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie pietruszkę, czosnek i cebulę ułożyć na blasze, skropić oliwą. Piec 25-35 min (200°C).

2   Upieczone warzywa, migdały, wodę, ocet winny, tymianek, pieprz i sól umieścić w garnku i gotować ok. 20 min. Ugotowaną zupę zblendować na gładką masę.

3. Zupę przelać do talerzy, udekorować tymiankiem, winogronami i oliwą. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Redakcja Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *