Domowe lody śmietankowo-jagodowe, dobry przepis

Już niebawem wiosenna pogoda rozkręci się na dobre, to więcej niż pełne, dlatego warto pomyśleć już o słodkich przyjemnościach na ochłodę. Nasza dzisiejsza propozycja to pyszne domowe lody śmietankowo-jagodowe. Przepis kulinarny w sam raz dla najmłodszych i nie tylko.

Składniki:

  • – Śmietanka 42% 200 ml (np. od OSM Piątnica)  3 opakowania
  • – cukier puder                                                          6 łyżek
  • – świeże jagody                                                       1 szklanka
  • – sok z cytryny                                                        2 łyżki

Wykonanie:

Śmietankę powoli ubić na sztywno w misce (ręcznie lub blenderem). W międzyczasie partiami dodawać cukier puder. Jagody zmiksować z sokiem z cytryny i połączyć z ubitą już śmietanką. Tak przygotowaną masę wyłożyć do miski i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Lody co    20-30 minut należy wyjmować z zamrażalnika i dokładnie mieszać rózgą. Dzięki temu zapobiegniemy powstawaniu kryształków zamarzniętej wody. Gdy masa lodowa już prawie zamarznie, należy przełożyć lody do foremek z patyczkami. Następnie ponownie umieścić lody w zamrażarce na kilka godzin – w zależności od mocy zamrażalnika.

Smacznego!

Przepis został opracowany przez p. Roberta Muzyczka, Szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Redakcja Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *