lody śmietankowo jagodowe przepis

Domowe lody śmietankowo-jagodowe, dobry przepis

Już niebawem wiosenna pogoda rozkręci się na dobre, to więcej niż pełne, dlatego warto pomyśleć już o słodkich przyjemnościach na ochłodę. Nasza dzisiejsza propozycja to pyszne domowe lody śmietankowo-jagodowe. Przepis kulinarny w sam raz dla najmłodszych i nie tylko.

Składniki:

  • – Śmietanka 42% 200 ml (np. od OSM Piątnica)  3 opakowania
  • – cukier puder                                                          6 łyżek
  • – świeże jagody                                                       1 szklanka
  • – sok z cytryny                                                        2 łyżki

Wykonanie:

Śmietankę powoli ubić na sztywno w misce (ręcznie lub blenderem). W międzyczasie partiami dodawać cukier puder. Jagody zmiksować z sokiem z cytryny i połączyć z ubitą już śmietanką. Tak przygotowaną masę wyłożyć do miski i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Lody co    20-30 minut należy wyjmować z zamrażalnika i dokładnie mieszać rózgą. Dzięki temu zapobiegniemy powstawaniu kryształków zamarzniętej wody. Gdy masa lodowa już prawie zamarznie, należy przełożyć lody do foremek z patyczkami. Następnie ponownie umieścić lody w zamrażarce na kilka godzin – w zależności od mocy zamrażalnika.

Smacznego!

Przepis został opracowany przez p. Roberta Muzyczka, Szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Redakcja Autor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.