JAJKA W KOKILKACH NA PARZE

Jajka w kokilkach na parze

Gotowanie na parze nie od dziś uznawane jest za najzdrowszą metodę obróbki żywności. W Chinach praktykowane jest już od 3000 lat. Do dziś gotowanie na parze zaleca się wszystkim, którzy chcą przejść na dietę, a to nie jedyna jego zaleta. Poniżej prezentujemy przepis na pyszne jajka na kokilkach na parze, które można przygotować dzięki urządzeniu wielofunkcyjnemu Thermomix®.

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • 10 g koperku świeżego
  • 15 g mleka, 3,2% tłuszczu
  • 30 g śmietany, 30% tłuszczu
  • 2 szczypty soli
  • 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 25 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g liści szpinaku, świeżych
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • 6 jajek
  • 200 g wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1   Do suchego i czystego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić 2 s,/ obr. 8. Koperek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2   Dodać mleko, śmietanę, 1 szczyptę soli, 2 szczypty pieprzu, wymieszać 15 s./ 3-10 stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

3   Do naczynia miksującego włożyć paprykę, rozdrobnić 4 s./ obr.4,5. Dodać 10 g masła, 1 szczyptę soli, 2 szczypty pieprzu, dusić 2 min. 30 s./ 120 stopni/ obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

4   Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 2 s./ obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

5   Dodać masło, dusić 2 min./ 120 stopni/ obr. 1.

6. Dodać szpinak i gałkę muszkatołową, zawartość naczynia miksującego wymieszać kopystką, dusić bez założonej miarki 6 min./ 120 stopni/ obr. 1.

7. W kokilkach układać warstwami szpinak, następnie paprykę, sos i wbijać jajko. Wierzch każdego jajka można posolić.

8. Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować 5 min./ 100 stopni/ obr. 1.

9. Na dolnej części przystawki Varoma ułożyć 3 kokilki, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 3 min./ Varoma/ obr. 1. Wyjąć ostrożnie kokilki, odstawić. Czynność powtórzyć dla pozostałych kokilek.

10. Podawać na ciepło.

Redakcja Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *