zdrowa dieta

Kluczowy element – dieta w walce o piękne ciało

Styczeń to miesiąc, w którym kluby fitness przeżywają prawdziwe oblężenie. Nic dziwnego – zbudowanie formy i pięknej sylwetki to jedno z najpopularniejszych postanowień noworocznych. Osiągnięcie sukcesu jest możliwe, jeśli w parze z regularnym treningiem będzie szła odpowiednio zbilansowana dieta. A ta wymaga samozaparcia i dobrej organizacji w kuchni.

Bez względu na to, czy dostosowany do treningów plan żywieniowy skomponujemy sami, czy z pomocą dietetyka lub trenera personalnego, przygotowanie posiłków będzie leżało po naszej stronie. Dobry sprzęt kuchenny, wyposażony w odpowiednie funkcje, może nam to zadanie bardzo ułatwić.

Dieta i trening – system naczyń połączonych

Jeśli chcemy schudnąć dietę musimy oprzeć na deficycie kalorycznym i dostarczać organizmowi mniej kalorii. Nawet jeśli wylejemy na siłowni hektolitry potu, a po treningu zjemy kaloryczny posiłek, waga ani drgnie, bo nie zmusimy w ten sposób organizmu do uruchomienia rezerw energetycznych, odłożonych w postaci tkanki tłuszczowej. Warto też pamiętać o przestrzeganiu kilku zasad w planowaniu naszego menu. Liczba kalorii w jadłospisie w dni treningowe powinna być wyższa w porównaniu do dni wolnych od ćwiczeń. Nie bez znaczenia jest również pora dnia, w której planujemy trening. Rano zjedzmy śniadanie składające się z dających energię produktów zawierających węglowodany złożone. Im późniejszy trening, tym porcja węglowodanów w posiłku przed treningiem będzie mniejsza, za to powinniśmy zadbać o dostarczenie białka, które uczestniczy w odbudowie mięśni.

Dieta zaczyna się w Twojej kuchni

Wdrożenie odpowiedniej diety wymaga dobrej organizacji, która zaczyna się w naszej kuchni. Jej wyposażenie może ułatwić nam realizację celu. Przykład? Sprawdzi się urządzenie wielofunkcyjne Thermomix®, dedykowana mu platforma Cookidoo®  oraz kolekcje przepisów przygotowane z myślą o dbających o linię. Dzięki dostępnej tam funkcji planowania, na bazie dostępnych przepisów, ułożymy jadłospis na cały tydzień. Z funkcją listy zakupów, wszystkie składniki wraz z gramaturą, możemy zapisać jako plik i z wydrukowaną listą udać się na zakupy bez obaw, że skusimy się na niepotrzebne i niezdrowe produkty. Kolejny ważny element zdrowej diety to odpowiednia wielkość porcji. Problemy ze zrzuceniem wagi wynikają często z tego, że za dużo jemy. Na wadze urządzenia można zważyć wszystkie produkty podczas gotowania. Wszystkie pozostałe funkcje urządzenia jak mielenie, blendowanie, siekanie, wyrabianie ciasta czy gotowanie na parze pomogą nam w kilka chwil przygotować dietetyczne dania.

Opracowane z myślą o Twojej linii

Platforma Cookidoo®  to przede wszystkim skarbnica przepisów kulinarnych uporządkowanych w tematycznych kolekcjach. Wśród nich znajdziemy kilka stworzonych z myślą o dbających o dietę, jak chociażby jedna z nowszych kolekcji – „W ciągłym ruchu. Przepisy dla sportowców”. To 10 lekkich i bogatych w składniki odżywcze przepisów na dania i przekąski, które dostarczą energii niezbędnej podczas wysiłku fizycznego. Wśród nich znajdziemy np. zielone smoothie ze spiruliną czy energetyczne batony z suszonymi owocami. Z kolei kolekcja „Low Carb” to bezcenne źródło inspiracji na posiłki po treningu – bogate w białka i tłuszcze, za to o obniżonej zawartości węglowodanów, jak niskowęglowodanowa fritatta czy ciekawe bolognese z boczniaków z cukiniowym makaronem.

 BATONY ENERGETYCZNE Z SUSZONYMI OWOCAMI
SKŁADNIKI NA 15 SZTUK  
· 60 g orzechów włoskich, łuskanych

· 40 g suszonych owoców (np. rodzynki, żurawina, itp.)

· 250 g musli

· 70 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na 2-3 cm kawałki

· 125 g migdałów, w płatkach

· 10 g wody

· 100 g miodu, płynnego

 

 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1         Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy i suszone owoce, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Przełożyć do miski, odstawić.

2        Do naczynia miksującego wsypać musli, rozdrobnić 3 s/obr. 3. Przełożyć do miski z orzechami i owocami, odstawić.

3        Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Przełożyć do miski z musli, odstawić.

4        Do naczynia miksującego wsypać migdały, dodać wodę, rozdrobnić 2 min/obr. 6.

5        Dodać miód, podgrzać 3 min/50°C/obr. 3. Przelać do miski z musli, dokładnie wymieszać kopystką.

6        Na blacie rozłożyć arkusz papieru do pieczenia (30 x 45 cm), przełożyć na niego masę z musli i bakalii, powierzchnię wyrównać przy pomocy kopystki na grubość ok. 1 cm. Odstawić do lodówki na ok. 2 godz.

7         Schłodzoną masę pokroić na batoniki (ok. 3 x 7 cm).

8        Batony energetyczne podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce.

Redakcja Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *