cielęcina z bakłażanem

Kuchnia orientalna to nie tylko kebab!

Oryginalna, zaskakująca połączeniem smaków, a przede wszystkim niebywale różnorodna – dokładnie taka jest kuchnia krajów arabskich, o czym z powodzeniem przekonuje sieć restauracji orientalnych Amrit Oriental Food!

Większość Polaków utożsamia dania z rejonu Bliskiego Wschodu z kebabem. Nic dziwnego – w niemal każdej miejscowości znaleźć można lokal serwujący tę popularną potrawę. Jednak miłośnicy kulinarnych przygód szybko mogliby obalić tę tezę. Dla znawców tematu bowiem kuchnia Afryki Północnej i Azji Mniejszej pełna jest różnorodnych, intensywnych i nie spotykanych nigdzie indziej smaków.

Doskonale wiedzą o tym szefowie kuchni w sieci restauracji orientalnych Amrit. Restauracje Amrit Oriental Food, z pośród których pierwsza z powstała w 2007 roku, na dobre już wpisały się w kulinarną mapę Warszawy i wciąż zyskują coraz szersze grono odbiorców. Załoga restauracji Amrit za sprawą swego kunsztu jest w stanie przekonać każdego, kto spróbuje orientalnych wiktuałów, że warto odkrywać bogactwa kulinarne Bliskiego Wschodu. Aby udowodnić tę tezę, szefowie kuchni sieci restauracji Amrit postanowili podzielić się jednym ze swoich sekretów – przepisem na cielęcinę z bakłażanem, który prezentujemy poniżej:

Cielęcina z bakłażanem

Składniki (4 porcje):

1 kg cielęciny

2 ząbki czosnku

1 średnia cebula

1 średniej wielkości marchew

2 średnie ziemniaki

1 mały bakłażan

3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

przyprawy

olej dosmażenia

1. Rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek przez ok. 5 minut .

2. Dodajemy pokrojone w kawałki (kostki) mięso – cielęcinę, posiekaną cebulę i marchewkę oraz ziemniaki. Razem to dusimy ok. 15 minut.

3. Dolewamy odrobinę gorącej wody i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, curry, czosnek suszony, cynamon, kardamon, liść laurowy i koncentrat pomidorowy. Razem dusimy przez ok. godzinę.

4. Odstawiamy.

5. Na koniec kroimy w plastry bakłażana i lekko przysmażamy na oleju. Po czym układamy je na wcześniej przygotowanym daniu.

Każdy, kto spróbuje swoich sił i przyrządzi tę potrawę z pewnością zechce jeszcze nie raz wpaść do jednej z restauracji Amrit po garść kolejnych, orientalnych inspiracji. Zapraszamy!

Redakcja Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.