Naleśniki z mascarpone

Pancakes z mascarpone, pistacjami i sosem różano-śliwkowym

Pyszne naleśniki na słodko to prawdziwy rarytas. W naszych zbiorach przepisów nie mogło zabraknąć więc propozycji i w tym temacie. Poniżej zachęcamy do przeczytania przepisu na pyszne nalesniki z mascarpone, pistacjami i sosem różano-śliwkowym!

Składniki:

  • Placki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajo
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu

Krem mascarpone:

  • 250g mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki posiekanych pistacji
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sos:

  • 200g śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki wody różanej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta na placki miksujemy i odstawiamy na 30 min do odpoczęcia. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i smażymy placuszki. Kremówkę ubijamy, dodajemy mascarpone, posiekane orzechy i ekstrakt waniliowy, mieszamy. W rondelku podgrzewamy miód z sokiem z cytryny, sokiem z pomarańczy i wodą różaną, dodajemy śliwki, gotujemy aż owoce zmiękną i blendujemy na jednolitą masę. Ciepłe placuszki podajemy z kremem z mascarpone i ciepłym sosem śliwkowym.

Redakcja Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *