pudding chlebowy

Pudding chlebowy z gruszką i żurawiną – świetny przepis!

Jedliście kiedyś pudding chlebowy? Brzmi to nieco abstrakcyjnie, ale zapewniamy, że taki chlebowy pudding to naprawdę wyjątkowa przekąską, która z powodzeniem może też stanowić ciekawą propozycję na obiad. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.

Składniki na 4 porcje: 

  • Chleb tostowy pszenny XXL (np. Dan Cake) – 200 g
  • żółtka jaj – 3
  • suszona żurawina – 50 g
  • dojrzałe gruszki – 3 sztuki
  • mleko – 250 ml
  • woda – ok. 100 ml
  • masło – 20 g
  • cukier wanilinowy – 2 łyżeczki
  • syrop klonowy – 2 łyżeczki

Przygotowanie:

Żurawinę w miseczce zalać ciepłą wodą i pozostawić do namoczenia. Chleb tostowy Dan Cake pokroić w kostkę. Gruszkę obrać i też pokroić w kostkę. Do garnka wlać mleko, żółtka jaj, cukier wanilinowy i syrop klonowy i podgrzewać na średnim ogniu ubijając trzepaczką do momentu aż zalewa zgęstnieje. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, na dnie ułożyć połowę kostek chleba tostowego, wylać połowę zgęstniałej masy jajeczno-mlecznej, posypać częścią żurawiny i gruszki. Ułożyć drugą warstwę chleba, posypać resztą żurawiny i gruszki. Pudding zapiec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 35 minut aż masą się zetnie. Podawać na ciepło!

Smacznego!

Redakcja Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *