Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym

Jedliście kiedyś racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym? Pewnie nie, a warto spróbować!

Składniki:

– pomidory                                        2 średnie szt.

– liście szpinaku                              1 opakowanie

– jajko                                                             2 szt.

– mąka                                                   ½ szklanki

– proszek do pieczenia            2 płaskie łyżeczki

– czosnek                                                    2 ząbki

– krewetki koktajlowe                            2 garście

– Jogurt naturalny (np. od OSM Piątnica)

– sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

– olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich posiekane drobno liście szpinaku, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Dodać także pokrojone na kawałki, wcześniej oczyszczone pod bieżącą wodą krewetki (jeśli na grzbietach występują czarne linie). Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe racuszki i smażyć je na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, z obu stron. Na gotowego racuszka nałożyć jedną łyżkę jogurtu naturalnego, całość posypać świeżymi ziołami.

Rada: Krewetki można zastąpić mięsem małży, wędliną pokrojoną w paseczki lub innymi składnikami.

Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Redakcja Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *