zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa z chrupiącymi grzankami

Na Wielkanoc żur z kiełbasą nie musi być jedyną opcją na pyszną zupę. Proponujemy przepis na zupę chrzanową z chrupiącymi grzankami, gorąco polecamy!

Składniki:

  • kości wędzone                                      ½ kg
  • marchew                                               1 średnia szt.
  • seler                                                       ½ średniej szt.
  • woda                                                     2l
  • liść laurowy                                          3 szt.
  • ziele angielskie                                    5-6 ziarnek
  • chrzan                                                   1 mały słoiczek
  • śmietana kwaśna 18%                        300ml
  • mąka                                                      1 łyżka
  • sól, pieprz i majeranek do smaku
  • czosnek                                                  3 ząbki
  • konfitura żurawinowa                         1 łyżka
  • jajka ugotowane na twardo
  • Bagietka do odpieku np. Dan Cake   1 szt.

Wykonanie:

Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować,  aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i konfiturę żurawinową. Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i z grzankami z bagietki do odpieku Dan Cake (bagietkę pokroić w kromki i podpiec na złoty kolor w piekarniku)

Do zupy można również dodać pokrojone mięso z kości wędzonych.

Smacznego!

Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy

Więcej kulinarnych inspiracji na www.DanCake.pl

Redakcja Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.