zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa z chrupiącymi grzankami

Na Wielkanoc żur z kiełbasą nie musi być jedyną opcją na pyszną zupę. Proponujemy przepis na zupę chrzanową z chrupiącymi grzankami, gorąco polecamy!

Składniki:

  • kości wędzone                                      ½ kg
  • marchew                                               1 średnia szt.
  • seler                                                       ½ średniej szt.
  • woda                                                     2l
  • liść laurowy                                          3 szt.
  • ziele angielskie                                    5-6 ziarnek
  • chrzan                                                   1 mały słoiczek
  • śmietana kwaśna 18%                        300ml
  • mąka                                                      1 łyżka
  • sól, pieprz i majeranek do smaku
  • czosnek                                                  3 ząbki
  • konfitura żurawinowa                         1 łyżka
  • jajka ugotowane na twardo
  • Bagietka do odpieku np. Dan Cake   1 szt.

Wykonanie:

Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować,  aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i konfiturę żurawinową. Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i z grzankami z bagietki do odpieku Dan Cake (bagietkę pokroić w kromki i podpiec na złoty kolor w piekarniku)

Do zupy można również dodać pokrojone mięso z kości wędzonych.

Smacznego!

Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy

Więcej kulinarnych inspiracji na www.DanCake.pl

Redakcja Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *