przepis na chleb

Jak samemu upiec zdrowy chleb?

Nasze babcie mieszkające na wsiach nie kupowały chleba, tylko same je wypiekały. Chleb wtedy lepiej smakował i był zdrowszy. Mimo że ten specjał jest powszechny oraz dostępny w każdym sklepie, to nie oznacza, że sami nie możemy go upiec. Warto spróbować samodzielnie zrobić pyszny chleb. Z myślą o takich ambitnych smakoszach, przygotowaliśmy dwa przepisy na domowe pieczywo.

Przepis na chleb na zakwasie

    Składniki:

    Zaczyn:

  •     75 ml ciepłej wody
  •     1 łyżeczka zakwasu pszennego
  •     25 g mąki pszennej chlebowej
  •     50 g mąki pszennej razowej

    Ciasto właściwe:

  •     cały zaczyn
  •     2 łyżeczki soli
  •     10 g miodu
  •     75 g jogurtu greckiego
  •     200 ml ciepłej wody
  •     300 g mąki pszennej razowej
  •     200 g mąki pszennej pełnoziarnistej

Instrukcja

Przygotuj, a następnie wymieszaj ze sobą składniki na zaczyn w misce. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłe miejsce na 6-8 godzin. Po upływie wymaganego czasu dodaj do zaczynu wszystkie składniki i zrób ciasto z tego. Wyrabiaj przez kilka minut aż do elastycznej konsystencji. Umieść ciasto w obsypanym mąką koszu do wyrastania chleba, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na noc. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Następnie połóż chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 35 minut aż do momentu, gdy chleb mocno będzie brązowy. Wyjmij chleb z piekarnika, następne ostudź.

Przepis na chleb żytni

Składniki:

  • 3 szklanki mąki żytniej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 kostki drożdży
  • 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
  • sól 1 mała łyżeczka

Do miseczki wsyp mąkę pszenną, mąkę żytnią i sól. W ciepłej wodzie rozpuść drożdże i odstaw aż zawartość wyrośnie. Następnie połącz drożdże z mąką, a potem wyrób ciasto. Przykryj wyrobione ciasto ściereczką i pozostaw w ciepłe miejsce na ponad godzinę aż ono wyrośnie. Po upłynięciu wymaganego czasu, zagnij ponownie ciasto i przełóż do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Następnie odstaw je w ciepłe miejsce aż do momentu ponownego wyrośnięcia na ok 45 minut. Potem włóż blat do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piec je przez około 70-75 minut. Wyjmij chleb z piekarnika, potem ostudź.

Redakcja Autor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.