Na Wielkanoc żur z kiełbasą nie musi być jedyną opcją na pyszną zupę. Proponujemy przepis na zupę chrzanową z chrupiącymi grzankami, gorąco polecamy!
Składniki:
- kości wędzone ½ kg
- marchew 1 średnia szt.
- seler ½ średniej szt.
- woda 2l
- liść laurowy 3 szt.
- ziele angielskie 5-6 ziarnek
- chrzan 1 mały słoiczek
- śmietana kwaśna 18% 300ml
- mąka 1 łyżka
- sól, pieprz i majeranek do smaku
- czosnek 3 ząbki
- konfitura żurawinowa 1 łyżka
- jajka ugotowane na twardo
- Bagietka do odpieku np. Dan Cake 1 szt.
Wykonanie:
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i konfiturę żurawinową. Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i z grzankami z bagietki do odpieku Dan Cake (bagietkę pokroić w kromki i podpiec na złoty kolor w piekarniku)
Do zupy można również dodać pokrojone mięso z kości wędzonych.
Smacznego!
Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy
Więcej kulinarnych inspiracji na www.DanCake.pl