cielęcina z bakłażanem

Kuchnia orientalna to nie tylko kebab!

Oryginalna, zaskakująca połączeniem smaków, a przede wszystkim niebywale różnorodna – dokładnie taka jest kuchnia krajów arabskich, o czym z powodzeniem przekonuje sieć restauracji orientalnych Amrit Oriental Food! Większość Polaków utożsamia dania z rejonu Bliskiego Wschodu z kebabem. Nic dziwnego – w niemal każdej miejscowości znaleźć można lokal serwujący tę popularną potrawę. Jednak miłośnicy kulinarnych przygód […]

soki warzywne

Czy warto pić soki warzywne? Bierzemy pod lupę sok z buraka!

Diety sokowe i codzienne picie naturalnych soków staje się zdrowym nawykiem. Polacy coraz częściej dbają o swój organizm, usuwając z niego toksyny za pomocą soków. Jednak jak pokazują badania trendów konsumenckich, rzadziej sięgamy po soki warzywne, niż owocowe. Zapominając o tym, że soki warzywne to prawdziwa bomba witaminowa, która nie tylko wzmacnia odporność, ale także […]

5 zalet olejów roślinnych

Olej pozyskiwany z nasion, owoców lub orzechów nazywany jest płynnym złotem, ponieważ to bardzo cenna dla zdrowia substancja, która ma unikalne właściwości. Nie tylko wzmacnia organizm, ale pomaga pokonać wiele dolegliwości. Oleje z roślin sprawiają też, że gotowanie to sama przyjemność, bo dania są o wiele smaczniejsze. Jakie oleje wybierać, by jak najwięcej czerpać z ich zdrowiodajnych właściwości? Czytaj więcej o 5 zalet olejów roślinnych

garnki do gotowania na parze

Zdrowe kulinaria – dlaczego warto gotować na parze?

Gotowanie na parze jest jedną z najstarszych technik kulinarnych. Pochodzi ze starożytnych Chin. Chińczycy od początku traktowali ją niemal jak sztukę, do której podchodzili z ogromną dbałością. Dla nich pożywienie typu yin, czyli właśnie gotowane na parze było wręcz kultowe, a główną zasadą, którą się kierowali, stosując ją we własnych kuchniach była potrzeba ochładzania organizmu. Takie podejście miało zapewnić im pełną harmonię, najlepsze zdrowie i długowieczność. Czytaj więcej o Zdrowe kulinaria – dlaczego warto gotować na parze?