JAJKA W KOKILKACH NA PARZE

Jajka w kokilkach na parze

Gotowanie na parze nie od dziś uznawane jest za najzdrowszą metodę obróbki żywności. W Chinach praktykowane jest już od 3000 lat. Do dziś gotowanie na parze zaleca się wszystkim, którzy chcą przejść na dietę, a to nie jedyna jego zaleta. Poniżej prezentujemy przepis na pyszne jajka na kokilkach na parze, które można przygotować dzięki urządzeniu wielofunkcyjnemu Thermomix®.

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • 10 g koperku świeżego
  • 15 g mleka, 3,2% tłuszczu
  • 30 g śmietany, 30% tłuszczu
  • 2 szczypty soli
  • 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 25 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g liści szpinaku, świeżych
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • 6 jajek
  • 200 g wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1   Do suchego i czystego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić 2 s,/ obr. 8. Koperek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2   Dodać mleko, śmietanę, 1 szczyptę soli, 2 szczypty pieprzu, wymieszać 15 s./ 3-10 stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

3   Do naczynia miksującego włożyć paprykę, rozdrobnić 4 s./ obr.4,5. Dodać 10 g masła, 1 szczyptę soli, 2 szczypty pieprzu, dusić 2 min. 30 s./ 120 stopni/ obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

4   Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 2 s./ obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

5   Dodać masło, dusić 2 min./ 120 stopni/ obr. 1.

6. Dodać szpinak i gałkę muszkatołową, zawartość naczynia miksującego wymieszać kopystką, dusić bez założonej miarki 6 min./ 120 stopni/ obr. 1.

7. W kokilkach układać warstwami szpinak, następnie paprykę, sos i wbijać jajko. Wierzch każdego jajka można posolić.

8. Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować 5 min./ 100 stopni/ obr. 1.

9. Na dolnej części przystawki Varoma ułożyć 3 kokilki, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 3 min./ Varoma/ obr. 1. Wyjąć ostrożnie kokilki, odstawić. Czynność powtórzyć dla pozostałych kokilek.

10. Podawać na ciepło.

Redakcja Autor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.