Gotowanie na parze nie od dziś uznawane jest za najzdrowszą metodę obróbki żywności. W Chinach praktykowane jest już od 3000 lat. Do dziś gotowanie na parze zaleca się wszystkim, którzy chcą przejść na dietę, a to nie jedyna jego zaleta. Poniżej prezentujemy przepis na pyszne jajka na kokilkach na parze, które można przygotować dzięki urządzeniu wielofunkcyjnemu Thermomix®.
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
- 10 g koperku świeżego
- 15 g mleka, 3,2% tłuszczu
- 30 g śmietany, 30% tłuszczu
- 2 szczypty soli
- 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 25 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 100 g liści szpinaku, świeżych
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
- 6 jajek
- 200 g wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Do suchego i czystego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić 2 s,/ obr. 8. Koperek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2 Dodać mleko, śmietanę, 1 szczyptę soli, 2 szczypty pieprzu, wymieszać 15 s./ 3-10 stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
3 Do naczynia miksującego włożyć paprykę, rozdrobnić 4 s./ obr.4,5. Dodać 10 g masła, 1 szczyptę soli, 2 szczypty pieprzu, dusić 2 min. 30 s./ 120 stopni/ obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
4 Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 2 s./ obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
5 Dodać masło, dusić 2 min./ 120 stopni/ obr. 1.
6. Dodać szpinak i gałkę muszkatołową, zawartość naczynia miksującego wymieszać kopystką, dusić bez założonej miarki 6 min./ 120 stopni/ obr. 1.
7. W kokilkach układać warstwami szpinak, następnie paprykę, sos i wbijać jajko. Wierzch każdego jajka można posolić.
8. Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować 5 min./ 100 stopni/ obr. 1.
9. Na dolnej części przystawki Varoma ułożyć 3 kokilki, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 3 min./ Varoma/ obr. 1. Wyjąć ostrożnie kokilki, odstawić. Czynność powtórzyć dla pozostałych kokilek.
10. Podawać na ciepło.