Pyszne naleśniki na słodko to prawdziwy rarytas. W naszych zbiorach przepisów nie mogło zabraknąć więc propozycji i w tym temacie. Poniżej zachęcamy do przeczytania przepisu na pyszne nalesniki z mascarpone, pistacjami i sosem różano-śliwkowym!
Składniki:
- Placki:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajo
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka miodu
Krem mascarpone:
- 250g mascarpone
- 200ml śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki posiekanych pistacji
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sos:
- 200g śliwek kalifornijskich
- 2 łyżki miodu
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- 2 łyżki wody różanej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta na placki miksujemy i odstawiamy na 30 min do odpoczęcia. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i smażymy placuszki. Kremówkę ubijamy, dodajemy mascarpone, posiekane orzechy i ekstrakt waniliowy, mieszamy. W rondelku podgrzewamy miód z sokiem z cytryny, sokiem z pomarańczy i wodą różaną, dodajemy śliwki, gotujemy aż owoce zmiękną i blendujemy na jednolitą masę. Ciepłe placuszki podajemy z kremem z mascarpone i ciepłym sosem śliwkowym.