racuszki z krewetkami

Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym

Jedliście kiedyś racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym? Pewnie nie, a warto spróbować!

Składniki:

– pomidory                                        2 średnie szt.

– liście szpinaku                              1 opakowanie

– jajko                                                             2 szt.

– mąka                                                   ½ szklanki

– proszek do pieczenia            2 płaskie łyżeczki

– czosnek                                                    2 ząbki

– krewetki koktajlowe                            2 garście

– Jogurt naturalny (np. od OSM Piątnica)

– sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

– olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich posiekane drobno liście szpinaku, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Dodać także pokrojone na kawałki, wcześniej oczyszczone pod bieżącą wodą krewetki (jeśli na grzbietach występują czarne linie). Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe racuszki i smażyć je na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, z obu stron. Na gotowego racuszka nałożyć jedną łyżkę jogurtu naturalnego, całość posypać świeżymi ziołami.

Rada: Krewetki można zastąpić mięsem małży, wędliną pokrojoną w paseczki lub innymi składnikami.

Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Redakcja Autor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.