wegetariańskie ciasto kalafiorowe

Wegetariańskie ciasto kalafiorowe

Ciasto kalafiorowe dla wegetarian – być może nie brzmi to zbyt apetycznie, ale dopiero spróbowanie naszej pysznej propozycji wyprowadza każda z tego błędu. Proponujemy przepis na pyszne wegetariańskie ciasto kalafiorowe, które jest nie tylko smaczne, ale również mega zdrowe!

Brokuły i brukselka kontra nowotwór

Silny potencjał antynowotworowy – na tę właściwość wszystkich warzyw z rodziny kapustnych, w pierwszej kolejności wskazują naukowcy. Wszystko za sprawą zawartego w nich sulforafanu – substancji, która nie tylko zapobiega powstawaniu nowotworów, ale także uniemożliwia rozwój już istniejących. Utrudnia im tworzenie naczyń krwionośnych zaopatrujących zmiany nowotworowe, zapobiega ich namnażaniu i przerzutom. Naukowcy zwracają szczególną uwagę na tę grupę warzyw w kontekście walki z rakiem prostaty, pęcherza, a także jamy ustnej czy krtani.

Warzywa kapustne zawierają też dużo luteiny – przeciwutleniacza, który zapobiega powstawaniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej – najczęstszej przyczyny utraty wzroku u osób starszych.

Brukselka, kalafior czy kapusta to także bogactwo antyoksydacyjnych witamin tj. witaminy K, biorącej udział w procesie krzepnięcia krwi (powinny więc na tę grupę warzyw uważać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe), witaminy C wzmacniającej odporność czy beta karotenu, którego np. w brokułach jest więcej niż w marchewce.

Warzywa kapustne, na które właśnie zaczyna się sezon, zawierają też ogrom składników mineralnych jak wapń, potas, żelazo, cynk, a nawet fluor, dlatego też powinny być stałym punktem naszego wiosennego menu.

Ciasto kalafiorowe
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 50 g orzechów laskowych, łuskanych
  • 20 g siemienia lnianego
  • 20 g maku
  • 400 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 500 g różyczek kalafiora
  • 50 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 3 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140 g mleka
  • ¼ – ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Sposób przygotowania:

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy włoskie, orzechy laskowe, siemię lniane i mak, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej 300 g różyczek kalafiora. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego pozostałe 200 g różyczek kalafiora, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Natłuścić masłem podłużną formę do pieczenia (ok. 32 x 8 cm).
  4. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać wcześniej rozdrobnione orzechy z nasionami, masło, mąkę, proszek do pieczenia, mleko, pozostałą sól i pieprz, wymieszać 20 s/obr. 3.
  5. Do przygotowanej wcześniej formy wlać połowę ciasta, ułożyć równomiernie ugotowane różyczki kalafiora, zalać pozostałym ciastem.
  6. Piec 45 min (180°C). Ciasto pozostawić do ostudzenia na ok. 15 min.
  7. Ciasto kalafiorowe podawać jako przystawkę lub przekąskę.

 

Źródło: kolekcja przepisów „Kapusta i spółka. Brukselki, kalafiory i brokuły” z platformy z przepisami na Thermomix® – Cookidoo®

Redakcja Autor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.